donderdag 15 april 2010

Verzekering mobieltje onzinnig?


Een polis voor het mobieltje blijkt vaak een wassen neus, zo waarschuwt de Consumentenbond.
Bij de aankoop van een nieuwe mobiele telefoon hoort standaard de vraag of u het toestel wilt verzekeren. Voor een paar euro per maand is dan geregeld dat u een nieuwe krijgt als het mobieltje stuk gaat of gestolen wordt. De Consumentenbond en Tros Radar concluderen dat zo’n verzekering weinig zin heeft.
Uit onderzoek blijkt dat veel schadeclaims niet worden gehonoreerd. Bovendien is schade vaak ook op een andere manier te verhalen. Op het toestel zit een fabrieksgarantie, en diefstal  kan gedekt zijn op uw inboedelverzekering. Natuurlijk zijn er schadesituaties te bedenken waardoor u misschien toch zo’n aparte verzekering wenst. Stel bijvoorbeeld dat u het toestel laat vallen. Houd dan de volgende zaken goed in de gaten.
De verzekeraars achter deze polissen zijn meestal geen Nederlandse maatschappijen. Ze zijn niet aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. De Gedragscode die sinds kort de stilzwijgende verlenging van verzekeringen verbiedt, is op hen dan ook niet van toepassing.  De verzekering loopt dus gewoon door, zolang u deze niet opzegt. Ook uw GSM-contract allang beĆ«indigd is. En als u het verzekerde toestel allang niet meer gebruikt. Wanneer u een nieuw mobieltje aanschaft, moet de verzekering omgezet worden. Dat wordt er alleen meestal niet bij verteld.
Hoe weet u voor welk toestel u verzekerd bent? Dat blijkt uit het IMEI-nummer, dat op de verpakking van uw telefoon staat. U kunt ook uw provider bellen om ernaar te vragen. Vervolgens checkt u bij de verzekeraar of het juiste IMEI-nummer geregistreerd staat.
Bovendien kennen deze telefoonverzekeringen doorgaans een eigen risico. Dat wordt meestal niet gemeld bij het afsluiten van de verzekering, maar het kan behoorlijke gevolgen hebben voor de vergoeding bij schade.
Heeft u zo’n verzekering voor uw mobiele telefoon? Overweeg nog eens goed of u die wel nodig vindt. Controleer in ieder geval de dekking, de voorwaarden en het eigen risico. En of de verzekering niet nog loopt op een toestel dat allang in uw keukenla ligt te verstoffen. Een paar euro per maand klinkt als weinig, maar in de loop der jaren loopt het totaalbedrag dat u eraan kwijt bent toch op.


Of kijk voor meer informatie op vastelastenservice.nl