donderdag 22 april 2010

Besparen loont!


Besparen loont!

AMSTERDAM -  Kranten en tv staan bol van de plannen van de overheid om de huishoudfinanciën van ons land weer een beetje op orde te krijgen.

De ene werkgroep na de andere presenteert haar plannen. Uit die plannen blijkt dat de consument vaak de rekening krijgt gepresenteerd. Nu weet ik natuurlijk niet wat er uiteindelijk allemaal wordt besloten. Maar dat we er iets van gaan merken, staat buiten kijf. U kunt de moeilijke tijden maar beter voor zijn en nu alvast kijken hoe u de financiële klappen het beste kunt opvangen. Bijvoorbeeld door te besparen.
Besparen is eigenlijk een ‘stille’ manier van sparen, alleen kost het minder moeite. Je hoeft er namelijk niets voor te laten.
Hoe dan, hoor ik u zeggen. Er zijn zoveel manieren om te besparen dat de Consumentenbond er recent een heel boek mee heeft gevuld. Dat past dus nooit in deze column. Maar ik kan u wel op wat ideeën brengen. Als u bijvoorbeeld een wasmachine gaat kopen, bent u natuurlijk gek als u de prijzen niet vergelijkt, want winkel A kan wel eens heel wat minder vragen dan winkel B. Prijzen vergelijken kan heel makkelijk via internet.
Op de energierekening valt ook nog heel wat te besparen door te wisselen van energieleverancier en daarbij gebruik te maken van een overstapkorting. En wist u dat een gemiddeld huishouden zo’n 310 kWh (€75) per jaar bespaart als het 20 gloeilampen vervangt door zuinigere alternatieven, zoals spaar- en ledlampen?
Of laat in de supermarkt de bekende merken eens liggen. In onze prijspeiling van eind vorig jaar tussen A-merken, huismerken en de allergoedkoopste producten blijken de huismerken vaak de beste koop. Minder lekker of net zo goed als een A-merk? Dat valt reuze mee. Vergelijkende (smaak)tests laten zien dat de huismerken en de Aldi- en Lidlmerken zich doorgaans prima kunnen meten met A-merken.
Dat je bij je auto bespaart door met de juiste bandenspanning te rijden en niet langs de snelweg te tanken, weet iedereen wel. Maar u kunt ook heel wat geld aan reparaties en onderhoud in uw zak houden door een betrouwbaar merk te kiezen. De Consumentenbond verzamelt en verwerkt al jarenlang de gegevens van 3000 autobezitters over de kosten van hun auto. Daaruit blijkt dat Japanse auto’s nog steeds de boventoon voeren in de betrouwbaarheidsstatistieken.
Hoe dan ook: Besparen helpt om straks de bezuinigingen van de overheid te doorstaan.

( Bron : De Telegraaf )